Våre prosjekter
- Hjem
- prosjekter
Voksesmerter: et prosjekt om ungdom og psykisk helse
Om prosjektet
I samarbeid med Rådet for psykisk helse, Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT) og Stiftelsen Dam, utvikles nå en miniserie kalt Voksesmerter.
Miniserien vil fokusere på praktisk rådgivning og undervisning, basert på solid og moderne psykologisk forskning, for først og fremst å trygge den unges aller viktigste støttespillere:
voksne.
Voksesmerter søker å utruste oss voksne, det vil si lærere, assistenter, miljøarbeidere, skolehelsepersonell, og ikke minst foresatte, med den kunnskapen vi trenger for å støtte ungdommer effektivt i det de opplever på sin ferd gjennom ungdomstiden. Veien til robust psykisk helse for ungdom går gjennom støttende veiledning fra trygge voksne.
Voksesmerter vil bestå av en miniserie for ungdom 13-16 år, og en miniserie for deres voksne støttespillere.
Prosjektet vil baseres på den samme psykologiske tilnærmingen som i #Livet: metakognitiv terapi.
Bakgrunn for prosjektet
Stadig flere fagfolk er bekymret for at stadig flere psykiatriske og psykologiske begreper innlemmes i hverdagsspråket vårt.
Vi er ikke lei oss lenger – vi er deppa.
Vi er ikke urolige lenger – vi har angst.
Vi reagerer ikke på noe som blir sagt eller noe vi ser lenger – vi blir trigga.
Vi har ikke kjipe og vonde opplevelser lenger – vi er traumatiserte.
Den australske psykologen Nick Haslam bruker begrepet «concept creep» når han snakker om dette fenomenet – på norsk kan vi oversette det med «begrepsutglidning».
Haslam sier at denne begrepsutglidningen gjør at vi står i fare for å sette sykdomsstempel på vonde, men helt vanlige – og helt nødvendige – menneskelige erfaringer, og i verste fall hensette enkeltmennesket i en hjelpeløs offerrolle.
Disse bekymringene, som for få år siden kom fra enkelte profesjonelle kritikere på feltet, har nå blitt mer utbredt blant de unge selv – og samtidig er det en voksende bekymring for informasjonsmetning om psykisk helse blant elever, ifølge ny forskning (se her).
Det kan se ut som om samfunnet begynner å reoppdage at eksponering for ubehag er selve forutsetningen for vekst og utvikling.
Voksesmerter vil bygge videre på dette, og bidra til en støttende, tryggende og normaliserende tilnærming til unges psykisk helse – først og fremst gjennom å trygge de voksne i møte med de unges voksesmerter.
Prosjektperiode: 1. august 2024 til 30. september 2025.
Ønsker du mer informasjon rundt prosjektet? Kontakt oss.