
I dagens samfunn, hvor raske løsninger er populære, er det lett å tro at helse kan fikses raskt gjennom små grep. Men sannheten er at det å ta vare på helsen sin er en livslang prosess, ikke en engangsforeteelse eller en 30-dagers utfordring. Akkurat som vi må trene regelmessig for å holde kroppen i form, krever vår mentale helse kontinuerlig innsats og oppmerksomhet.
Ingen snarveier
Vi ser det overalt: «Gå ned ti kilo på to uker!» eller «Få sixpack på 30 dager!». Slike løfter appellerer til vår utålmodighet, og til vår lengsel etter raske belønninger. Men innen helse finnes det ingen snarveier. Det finnes ingen «TikTok-kur» eller kjappe løsninger som kan gjøre angst, depresjon eller stress bedre over natten. Å jobbe med både sin fysiske og psykiske helse krever tålmodighet og en vilje til å jobbe med seg selv over tid.
Det er viktig å huske at psykiske vansker ofte har komplekse årsaker, som kan være knyttet til både genetikk, livserfaringer, relasjoner og miljøfaktorer. Å møte disse utfordringene krever en helhetlig tilnærming.

Hvorfor også psykisk helse krever innsats
Tenk på det som å vedlikeholde en bil. Vi kan ikke bare fylle bensin og forvente at den skal fungere problemfritt i all evighet. Bilen trenger jevnlig service for å holde seg i god stand. På samme måte trenger også vår mentale helse kontinuerlig vedlikehold.
Psykisk helse er ikke noe vi har – det er noe vi gjør.
- Forebygging er nøkkelen: Akkurat som regelmessig trening kan forebygge fysiske sykdommer, kan kontinuerlig arbeid med vår psykiske helse forebygge det vi kan kalle lettere psykiske plager.
- Livet endrer seg: Livet er fullt av oppturer og nedturer. Stressende situasjoner kan påvirke den mentale helsen vår. Kontinuerlig innsats gjør oss bedre rustet til å håndtere disse utfordringene når de kommer.
- Selvinnsikt vokser: Jo mer vi jobber med vår psykiske helse, desto bedre blir vi kjent med oss selv. Vi lærer å identifisere både styrkene og svakhetene våre

Hvordan jobbe med den psykiske helsen vår i hverdagen
Det finnes mange måter å jobbe med sin mentale helse på. Her er noen eksempler:
- Vær bevisst på tanker og følelser: Legg merke til hva du tenker og føler i ulike situasjoner. Er det mønstre som går igjen?
- Søk støtte: Snakk med venner, familie eller en terapeut. Det er viktig å ha noen å dele dine tanker og følelser med – men også å gjøre andre ting med, slik at vi slipper å være opptatt av det som foregår inne i oss hele tiden.
- Ta vare på kroppen: Fysisk og psykisk helse henger sammen. Ved å jobbe for å spise noenlunde sunt, trene/bevege oss regelmessig og få nok søvn, vil dette også hjelpe oss psykisk på sikt.
- Finne gode aktiviteter: Gjør ting som du liker og som gir deg noe. Det kan være alt fra å lese en bok, henge med venner, trene eller å gå en tur i naturen.

Aksept og tålmodighet er sentralt
En viktig del av det å jobbe med sin psykiske helse er å akseptere at det er en prosess som tar tid. Det vil være dager da vi føler oss bra, og dager da vi føler oss ordentlig dritt. Slike variasjoner er normalt. Tålmodighet er viktig – vi bør rett og slett være like tålmodige og rause med oss selv, som vi ville ha vært med en person vi var glade i, og hadde ansvaret for.
Det finnes ingen «fasit» for hvordan man skal ta vare på sin mentale helse. Det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for en annen. Det viktige er å finne ut hva som fungerer for akkurat deg.

Psykisk helse som en livsstil
Å ta vare på sin psykiske helse bør være en integrert del av livsstilen vår, akkurat som å pusse tennene eller spise frokost. Det handler om å gjøre små, bevisste valg hver dag som bidrar i en god retning. Ved å investere tid, bevissthet og energi i vår mentale helse, investerer vi i livskvalitet og evnen vår til å takle livets utfordringer når motbakkene kommer. Å skape en sunn balanse mellom arbeid, hvile og fritid, samt å dyrke gode relasjoner, er viktige elementer i denne livslange reisen.
La oss derfor legge bort både lengselen etter, og jakten på, raske TikTok-løsninger på problemene våre. De finnes ikke. Velg heller én ting fra listen ovenfor. En liten handling du kan gjøre i dag for å bedre din psykiske helse.
Og la akkurat det være starten på det som er, og alltid vil være, en reise som varer livet ut.
Se også: