
Mange er i dag opptatt av å leve livet sitt etter elektroniske målinger, enten det er en app på en mobiltelefon, eller det er tall på en klokke. Men er det så lurt?
På slutten av 1800-tallet skjedde noe med vår selvforståelse. Historikeren T.J. Jackson Lears beskriver i boken «No Place of Grace» hvordan mennesker gikk fra å se seg selv som organiske vesener, til et syn på seg selv som målbare, kontrollerbare systemer – som en slags levende maskiner med begrenset batteritid.
I den samme perioden lanserte den amerikanske legen George Miller Beard begrepet «nevrasteni» – en diagnose som var et barn av den nye teknologiske tidsalderen: Mennesker var maskiner med begrenset energikapasitet. Akkurat som en dampmaskin kunne «gå tom», kunne også mennesker oppleve det samme.

Smarte klokker?
I dag har smartteknologi videreført dette synet på oss selv. Mange puls- og smartklokker tilbyr «Body Battery»-funksjoner som angir hvor mye energi vi har, på en skala fra 0-100. Disse enhetene lover innsikt: De måler angivelig søvnkvalitet, hjertefrekvens, stressnivåer og fysisk restitusjon med det de påstår er algoritmepreget presisjon.
Men er dette sant?
Søvnforsker Bjørn Bjorvatn advarer mot denne forståelsen: «Det er hvordan du føler deg som betyr noe, ikke hva målingen viser», sier han.
Paradoksalt nok kan jakten på den perfekte energi- og søvnskåren skape mer stress enn innsikt. Forskning viser at et overdrevent fokus på teknologiske målinger kan forverre nettopp det vi prøver å forbedre – gjennom at vi stresser med måleresultatene våre.

Potensielle fallgruver:
- Konstant overvåkning kan skape prestasjonspress
- Risiko for at teknologien undergraver vår evne til å lytte til kroppens naturlige signaler
- Mulig avhengighet av ekstern bekreftelse
Råd for sunn bruk
- Begrens daglig sjekking av helsedata
- Stol på hvordan du føler deg – ikke hva en klokke eller en app sier
- Helseteknologi er et verktøy, ikke en fasit
Avsluttende tanker:
Kroppen din er ikke et batteri. Den kan bedre sammenlignes med en dynamo. Det vil si: for å få krefter, må du bruke krefter.
Interessant nok har vi et solid forskningsmessig grunnlag for å si at regelmessig fysisk aktivitet faktisk øker energinivået og reduserer tretthet. Dette står i skarp kontrast til batteri-metaforen, som antyder at aktivitet tømmer oss for energi.
Så neste gang du føler deg trøtt: prøv å gå en rask tur, og se hvordan du føler deg etterpå. Kanskje opplever du det samme som mange andre gjør: for å få krefter, må vi faktisk bruke krefter – akkurat som en dynamo som skaper mer elektrisitet, jo mer den aktiveres.
Tenk på dette: hvis du opplever å ha sovet litt dårlig, men målingene viser maks søvnskåre – hvem har rett: du eller klokka? Eller hvis du føler deg tipp-topp, mens «body battery»-appen sier noe annet: hva da?
Det meste tyder på at du da bør stole på det mest fantastiske instrumentet du har, og som du kjenner aller best:
Deg selv.
Interessante linker:
- https://www.norli.no/boker/dokumentar-og-fakta/familie-og-helse/hvorfor-vi-sover-2?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAt4C-BhBcEiwA8Kp0CXE9F6ExhwRKEhuLTXY5AcognbeBCSx9CyogHRHHsB0iVrzp–bK-xoCUKwQAvD_BwE
- https://shows.acast.com/svnpodden/episodes/sovnapper
- https://healthpromotion.msu.edu/fitness/benefitsofphysicalactivity.html