MindBlown

Fra utsettelse til handling: Praktiske råd mot prokrastinering

Har du noen gang ligget våken om natten og irritert deg over at du stadig utsetter viktige oppgaver, selv om du vet at de må gjøres?

Du er på ingen måte alene. Prokrastinering, også kalt utsettelse, er et utbredt fenomen som kan ha betydelig innvirkning på vår livskvalitet og psykiske helse. I denne artikkelen skal vi dykke inn i dette temaet, utforske årsakene bak, og ikke minst se nærmere på om det er noe vi selv kan gjøre med dette problemet.

Hva er prokrastinering?

Prokrastinering dreier seg om å unngå handling. De fleste kjenner seg igjen i dette: Vi har noe vi skal gjøre – en oppgave på jobb, rydding hjemme, eller den litt vanskelige telefonsamtalen som vi vet at vi burde ha tatt for lenge siden. Vi vet at det må gjøres, og vi har tid til å gjøre det. Likevel skyver vi det foran oss, dag etter dag.

Hvorfor utsetter vi?

Utsettelse handler mer om følelser, enn det handler om tid eller evner. Vi utsetter fordi oppgaven gir oss ubehagelige følelser – for eksempel stress, usikkerhet eller kjedsomhet. Noen ganger kan vi også utsette fordi at vi er redde for å mislykkes.

Ved å utsette får vi en kortvarig lettelse fra disse følelsene. Problemet er at denne lettelsen er kortvarig, mens stresset bare vokser seg større.

Noen av oss utsetter også fordi at vi venter på å få den «riktige følelsen», den som sier at vi er klare for å sette i gang. Problemet er at den «riktige følelsen» svært sjelden kommer av seg selv.

Visste du forresten at ordet «motivasjon» kommer fra det latinske ordet «movere», som betyr å bevege seg? Det kan være et hint om at dersom vi venter på motivasjon, så venter vi ofte forgjeves. Det er først når vi har satt oss selv i bevegelse, når vi handler, at motivasjonen våkner og følger etter oss.

Den onde sirkelen

Når vi utsetter noe, går vi ofte rundt med dårlig samvittighet. Vi bruker masse energi på å tenke på det vi burde gjøre, energi som kunne vært brukt til å faktisk gjøre oppgaven. Dette skaper en ond sirkel: Jo mer vi utsetter, jo verre føles det, og jo mer sannsynlig er det at vi fortsetter å kvitte oss med vonde følelser gjennom å utsette.

Håndtering av utsettelsestanker

Heldigvis finnes det flere effektive måter å takle både overtenking og utsettelse på. Her er noen grep du kan ta:

  1. Start i det små: Ikke tenk på hele oppgaven, bestem deg for å jobbe bare i fem minutter. Ofte vil du fortsette når du først er i gang.
  2. Gjør det verste først: Ta den vanskeligste oppgaven tidlig på dagen når du er på ditt kvikkeste.
  3. Del opp store oppgaver i mindre biter: «Rydde hele huset» blir fort overveldende. «Rydde kjøkkenbenken» er mer overkommelig.
  4. Fjern distraksjoner: Legg bort telefonen, skru av varsler. Gi deg selv en sjanse til å fokusere.
  5. Aksepter at det er normalt å ikke ha «den rette følelsen»: Du trenger ikke vente på motivasjon eller inspirasjon – bare begynn.

Avsluttende betraktninger

Det å utsette ting er et vanlig problem, men det finnes effektive måter å håndtere dette på. Husk at det å endre tankemønstre og vaner tar tid og øvelse, så vær tålmodig med deg selv i prosessen. Det finnes ingen magisk løsning som kan fjerne vår tendens til utsettelse. Men det kan hjelpe å vite at dette er noe de fleste sliter med, og at det handler mer om følelseshåndtering enn at det handler om tidsstyring eller evner.

Ved å bruke noen av tipsene beskrevet i denne artikkelen, kan du starte på veien mot litt færre utsettelser – og litt mer handling.

Eller så kan du jo alltids gjøre det i morgen, selvfølgelig.

Interessante linker:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2800006

https://www.forskning.no/arbeid-partner-psykologi/derfor-utsetter-vi-ting-som-vi-vet-at-vi-ma-gjore/501242